Sodelovanje-učencev-OŠ-Davorina-Jenka-Cerklje-na-Gorenjskem-pri-Unesco-projektu-DEDIŠČINA-REDKIH-IN-IZGINJAJOČIH-POKLICEV_compressed


PRELEPA GORENJSKA – NACIONALNO SREČANJE UNESCO ŠOL: 70 letnica UNESCA NA SLOVENSKEM IN  SREČANJE UNESCO ASP MREŽE ŠOL

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem je že vrsto let članica UNESCO ASP mreže. Letos je v sredo, 27. 9. 2023, z osrednjo prireditvijo na Biotehniškem centru v Strahinju,  obeležila jubilej ob  70-letnici UNESCA in 30-letnici UNESCO ASP mreže Unescu pridruženih šol Slovenije. Praznovanja so se udeležili učenci, dijaki in Unesco mentorji ter drugi vidni predstavniki Unesca v Sloveniji.

V popoldanskem času  so Unesco šole z Gorenjske gostile avtobuse polne učencev, dijakov in mentorjev iz vse Sloveniji. Na OŠ Davorina Jenka smo sprejeli goste iz 14 mariborskih in osrednještajerskih šol, iz vsake šole po enega mentorja ter dva učenca. Želeli smo jim predstaviti povezavo s Štajersko regijo. Najprej smo se ustavili pri Gradu Strmol, ki je bil popolnoma prenovljen in oktobra 2012 odprt za javnost in s katerim upravlja JGZ Brdo. Upravitelji  gradu Strmol na čelu z gospo Sašo Jeraj  so nam omogočili voden ogled notranjosti tega objekta, nad katero so bili gostje navdušeni, pritegnila pa jih je tudi zgodba njihovega rojaka Draga Jančarja, ki opisuje dogajanje na gradu v romanu To noč sem jo videl. Ogledali smo si zunanje parkovne površine. Sledil je kratek ogled središča Cerkelj, ki smo ga pričeli v spominskem parku pomembnih cerkljanskih mož ob osnovni šoli, odšli do Hribarjeve vile,  nadaljevali z rojstno hišo gledališkega igralca ter utemeljitelja sodobnega slovenskega poklicnega gledališča Ignacija Borštnika in na vrtu hiše pogledali, kako uspeva trta iz Lenta. Po Borštniku je poimenovan gledališki festival Borštnikovo srečanje, ki poteka v Mariboru.

Nato smo se odpravili do rojstne hiše Franceta Barleta, staroste in organizatorja poklicnega gasilstva, ugotovili, da v isti ulici obratuje podjetje Slatnar, odšli do najstarejše lipe s kužnih znamenjem, od tam do Plečnikovih vežic in cerkve Marije Vnebovzete in ogled zaključili z ogledom kipa skladatelja Davorina Jenka. Ogled je na za učence zanimiv način vodila in z anekdotami popestrila učiteljica Maja Pintar. Ob koncu druženja smo goste obdarili z darilnimi vrečkami, ki jih je v sodelovanju z Občino Cerklje pripravila ga. Polona Šafner z Zavoda za turizem Cerklje in v katere je učiteljica Marija Barle dodala naravna mila, ki jih je izdelala z učenci.

            Aja Lovrec in Tanja Stare Pušavec, mentorici UNESCA na šoli


[3d-flip-book id=”13244″ ][/3d-flip-book]


NOVEMBRSKI UNESCO DAN

10. november: Svetovni dan znanosti za mir in razvoj

Na OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem smo obeležili Unescov Svetovni dan znanosti pod mentorstvom aktiva naravoslovja in matematike.

Učiteljice Marija Barle, Manca Roblek, Renata Flander, Maja Pintar in Urška Močnik so pripravile različne delavnice, ki so učence nagovorile, kako uporabna je znanost.

Raziskovali smo, kako pripraviti skrivni zapis, kako pripraviti vrtavko vrteti in kemijski eksperiment ter  s tangram ploščicami raziskovali svoj IQ.

Več v galeriji.

Letos poteka obeležitev pod geslom »Gradimo zaupanje v znanost«.

Na predlog Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) je 10. november postal vsakoletni praznik posvečen znanosti, z namenom poudariti vlogo znanosti pri zagotavljanju in vzdrževanju miru in razvoja.

Več o tem, kako so druge organizacije obeležile ta dan na: https://www.gov.si/novice/2023-11-10-svetovni-dan-znanosti-za-mir-in-razvoj-letos-pod-geslom-gradimo-zaupanje-v-znanost/


NACIONALNO SREČANJE UNESCO ŠOL 2023


PRIJAVNICA