Mednarodno sodelovanje in nepozabna doživetja: učenci OŠ Davorina Jenka na gostovanju v Sarajevu

V tednu pred prvomajskimi počitnicami se je skupina 16 učencev iz Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem odpravila na gostovanje v Sarajevo, kjer so se pridružili učencem Osnovne šole Kovačići. Povezava med tema dvema šolama sega že desetletje nazaj.

Začetek njihovega potovanja je bil zgodaj zjutraj, ko so se z avtobusom odpravili proti Sarajevu. Kljub dolgi poti so učenci uživali v vožnji in si nabrali energijo za razburljive dogodivščine, ki so jih čakale v prestolnici Bosne in Hercegovine. Prihod v Sarajevo je bil nekoliko prezgoden, zato so se odločili, da izkoristijo čas in obiščejo čudoviti park Vrelo Bosne ter se ustavijo pri izviru. Tam je prijazen fotograf poskrbel za skupinsko fotografijo, ki bo ostala kot drag spomin na njihovo potovanje.

Prvi stik s šolo Kovačići je bil topel in prijazen, saj so jih že čakali njihovi gostitelji. Po prijateljskem sprejemu so se učenci spoznavali ob kosilu, nato pa so se odpravili v domove gostiteljev, kjer so preživeli popoldne. Nekateri so se odpravili v mesto, drugi pa so spoznavali življenje v domačem okolju.

Naslednji dan so obiskali Narodni muzej Bosne in Hercegovine, kjer so se seznanili z bogato zgodovino in kulturo države. Ogledali so si tudi življenje in običaje prebivalcev ter raznoliko naravno dediščino. Po ogledu muzeja jih je ena od mam gostiteljev povabila na kosilo, kjer so si okrepčali in še bolj poglobili medsebojno poznanstvo.

V četrtek so se odpravili v center Sarajeva, kjer so občudovali znamenitosti in se sprehodili po mestu. Obiskali so spomenik in katedralo ter se naučili nekaj zanimivih dejstev o zgodovini in arhitekturi Sarajeva, ki so jim jih predstavili učenci osnovne šole iz mesta. Ob 20. obletnici zimskih olimpijskih iger so se odpravili tudi v muzej Olimpijskih iger, kjer so se poglobili v zgodovino tega izjemnega dogodka.

Ob mošeji so popili nekaj vode, ker bi se v Sarajevo radi vrnili, saj so se imeli odlično. Na Baščaršiji so uživali v lokalnih specialitetah, kot so čevapčiči, in si kupili spominke, ki bodo domov odnesli kot trajen spomin na svoje gostovanje. Zvečer so se učenci vrnili k svojim gostiteljem, a že naslednje jutro je bil čas za slovo.

Kljub bridkemu slovesu pa so bili vsi navdušeni nad svojim bivanjem v Sarajevu, novimi prijateljstvi in nepozabnimi doživetji, ki jih bodo z veseljem delili s svojimi sošolci in družinami doma.

Gostovanje v Sarajevu je tako za učence Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem predstavljalo ne le izjemno priložnost za mednarodno povezovanje, temveč tudi neprecenljivo izkušnjo odkrivanja kulture, zgodovine in gostoljubja Bosne in Hercegovine.