TEHNIŠKI DAN ZA OSMOŠOLCE: NA POTI DO POKLICA

24. aprila 2024 smo imeli učenci osmih razredov tehniški dan na temo izbiranja nadaljnje izobraževalne poti in odločanja glede srednje šole.

Tehniški dan je bil sestavljen iz več delov – prvo uro smo se zbrali vsak razred v svoji matični učilnici. Dobili smo list, na katerem je pisalo, kaj že veš o tem poklicu, kaj bi rad vprašal in kaj si izvedel na delavnici. Prva dva stolpca smo izpolnili v šoli glede na to, kateri poklic si bomo šli ogledat.

Nato smo se udeležili delavnic oziroma ogledov poklicev v podjetjih oziroma organizacijah: Slatnar d. o. o., Mizarstvo Janez Boštic s. p., Adaptacije – vzdrževanje d. o. o., Luka Bezovšek, fakulteta za računalništvo in informatiko, Frizerski studio Tina, Zdravstveni dom Cerklje, Vrtec Murenčki, Jezeršek gostinstvo. Tako smo lahko spoznali naslednje poklice: strojni inženir, kovinar, strugar, rezkar, programer, mizar, lesarski tehnik, zidar, krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, računalničar, frizer, zdravnik, medicinska sestra, fizioterapevt, zobozdravnik, vzgojitelj, poklice s področja gostinstva in turizma, svoja poklica sta nam predstavila tudi arhitekt Samo Salihović ter mikrobiolog in bioinformatik Luka Ausec.

Jaz sem se udeležil računalniške delavnice, na kateri nam je Luka Bezovšek predstavil poklic računalniškega programerja in kako poteka izdelava ene aplikacije oz. programa. Povedal je tudi, da programiranje enega programa traja najmanj 2 do 3 mesece, in da veliko potuješ po svetu, saj te lahko za programiranje najame tudi nekdo, ki npr. živi v Londonu. Ko nam je vse razložil, smo sprogramirali preprost program za nakupovanje, za kar smo potrebovali tri ure.

Po delavnicah in predstavitvi poklicev smo se zbrali v športni dvorani, kjer so nam Neli Slemc, ki obiskuje 3. letnik programa kozmetični tehnik na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica, Nika Bogataj Golc, dijakinja 3. letnika programa mednarodna matura na Gimnaziji Kranj, Matic Krč, dijak 2. letnika vajeništva v programu avtokaroserist na Srednji šoli za strojništvo Škofja Loka in Matej Košnik, ki obiskuje 4. letnik na Višji šoli za gospodarske poklice Št. Peter v Avstriji predstavili svoje šolanje na omenjenih šolah. Opisali so nam svoje izkušnjo o izbiri srednje šole, kako poteka šolanje na njihovih šolah in nam dali koristne nasvete glede odločitve, ki nas čaka prihodnje leto.

Meni se je zdel dan zelo zanimiv in zdi se mi, da je vsak od nas lahko nekaj novega izvedel.

Matic Blaško, 8. a