ŠOLSKA PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

V četrtek, 22. 12. 2022, je potekala proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti naše države. 26. decembra 1990 je od 93 odstotkov udeleženih volivk in volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov volivk in volivcev odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati, dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Na proslavi so sodelovali učenci vseh generacij naše šole. Najprej so učenci iz 2. c razreda zapeli pesem Čarobne snežinke. Za njimi se je predstavil šolski pevski zbor s pesmijo Zimsko jutro. Nato so prvi razredi deklamirali Poženčanovo pesem Naše barve, ki govori o treh barvah na slovenski zastavi. Sledila je himna, ki smo jo vsi prisotni s ponosom zapeli. Proslavo je nadaljevala Impro liga – dekleta so ob improviziranem pogovoru okrasila smrečico, se pogovarjala o božiču in »šla na zmenek«. Pevski zbor je zapel splet božičnih pesmic, nato pa je folklorna skupina zapela in zaplesala na pesem o štirih letnih časih. Največ veselja so učenci pokazali pri naslednji točki, ko so učenci 6. in 8. razredov nastopili s pesmijo Cik Cak.  Za njimi so učenci zadnje triade deklamirali pesmi Ta luč, Prijateljstvo in Sneg. Ravnatelj nas je v svojem govoru spomnila na pravi pomen državnega praznika in božiča ter nas opozoril na primerno vedenje med prazniki. Kot zadnji na proslavi je šolo »zatresel« novi šolski band. Skozi vse točke sta nas vodila odlična voditelja, preoblečena v snežaka in deklico, ki se igrata v snegu, se pogovarjata o čarobnosti decembra in ob tem napovedujeta nastopajoče.

Proslava je bila odlična, nastopilo je veliko razredov, točke so bile res zabavne. Na splošno je bil to zelo dober dan, saj je otvoril tudi začetek počitnic.

Gaja in Manca, 9. r.