Dobrodelni december na OŠ Davorina Jenka Cerklje

December nasuje bele snežinke in tudi letos nam je postregel za vzorec z belimi kristali. Čarobni prah, ki je padal s snežinkami, pa je v naših srcih obudil majhne srečice za nas in za druge.

Sklenili smo organizirati menjavo oblačil do petega razreda. Kar nekaj oblačil se je nabralo.Ga. Mojca Krovinovič in ga. Mirjana Rožman, sta z veseljem sprejeli vse vreče, v katerih so bila čista oblačila. Te sta s pomočjo še ostalih učiteljic razdelili po kupčkih in bila so nared, da zamenjajo lastnika. Izmenjave se je udeležilo kar nekaj družin. Želimo pa si te izmenjave še več.Tako hitro prerasejo otroci oblačila in spomladi in jeseni jim  štrlijo noge in roke iz prekratkih hlačnic in rokavov. Oblačil kmalu postane preveč in kam naj z njimi? Želimo, da se zavedamo, da vse preveč zavržemo tudi oblačil, ki so še tako zelo uporabna. Tudi s preveliko količino odvrženih oblačil onesnažujemo našo Zemljo. Navadimo se, da ni nič narobe, če ne damo nase nekaj novega, iz prestižnih trgovin, od katerega imajo samo trgovci velik dobiček. Oblačila, ki jih nismo uspeli zamenjati, smo podarili na Karitas. Spomladi vas zopet vabimo na izmenjavo oblačil. Bodite z nami.

Porodila se je misel, da bi starostnikom v naši občini  o učenci  raznosili voščila. Iskrico v očeh so prižigali že mali prstki, ko so pisali voščila v voščilnice, ki so jih izdelali za Miklavžev sejem. V vsaki vasi je kakšen starejši gospod ali gospa, ki so ga otroci z veseljem obiskali. Starostniki so bili tega obiska  zelo veseli. Drugo leto jim kličemo nasvidenje. Pri izpeljavi akcije nam je pomagal Karitas.

Letos smo petošolci na pobudo go. Brede Žargaj že drugič stopili nasproti Karitasu z zbiralno akcijo in za cerkljansko Karitas zbirali hrano. Nabralo se jo je kar nekaj čez 20 vreč in škatel.  Povabili smo go. Albino Atlija in  jo je v sredo, 21.12.22, prevzela. S sodelavkami bo poskrbela, da bo vsa hrana prišla v roke družinam ali posameznikom, ki bodo veseli naše pomoči.

Prižigali smo iskrice v naših srcih in v srcih ljudi, ki so prejemali. Naj ne pozabimo, da na svetu nismo sami, se imamo le dobro, na sebi imamo vse po zadnji modi, naše lice pa se skriva pod make upom ali botoksom.  Naučimo se pogledati okoli sebe, videti in poiskati srečo v sebi in drugih. Srce, ki daruje, razveseljuje srce, ki prejema.

Zapisala: Breda Žargaj