Utrinki z ekskurzije na Dunaj

DUNAJ
V petek, 30. septembra, smo se z učenci obveznega in neobveznega izbirnega predmeta nemščina odpravili na ekskurzijo na Dunaj. Izpred šole smo odšli ob 5.00 ter se peljali po slovenski nato pa še po avstrijski Štajerski do zvezne dežele in avstrijskega glavnega mesta DUNAJ-a. Dunaj je bil od nekdaj glavno mesto mnogim narodom, kajti bil je glavno mesto Habsburškega cesarstva, kateremu je pripadala tudi Slovenija. Ponuja nam mnogo zgodovinskih zanimivosti, znamenite stavbe, legende ter tudi sodobne in odmevne prireditve.
Na Dunaju je bil naš prvi postanek pred znamenito palačo Schönbrunn. Podali smo se v park palače ter se povzpeli na Glorieto, od koder je čudovit razgled na palačo in mesto Dunaj. Nato pa smo obiskali živalski vrt, ki se ponaša s tem, da je najstarejši živalski vrt na svetu. Ustanovil ga je sam cesar Franc I že leta 1792 in je del Unescove kulturne dediščine. V njem smo poiskali živali, ki jih v ljubljanskem živalskem vrtu ni moč najti: pingvine, koale, pande… Sledila je vožnja po mestnem obroču, kjer smo videli avstrijski parlament, dunajsko mestno hišo in univerzo, dunajsko opero, številne razkošne parke ter mestne palače. Nato smo se v samo središče mesta odpravili še peš. Med sprehodom smo spoznali palačo Hofburg, mogočno gotsko cerkev sv. Štefana, državno opero in slaščičarno Sacher, kjer pečejo slavne torte. Recepta za izdelavo seveda ne izdajo. Videli smo tudi Zacherlovo hišo, ki je Plečnikovo najpomembnejše mladostno delo.
Preden smo se odpravili domov, smo se odpeljali še do Hundertwasserjeve ekološke ulice, kjer smo si ogledali, kako je arhitektu Hundertwasserju uspelo združiti ekologijo, barve in zanimive oblike na najbolj znanem stanovanjskem objektu na Dunaju.
Preživeli smo čudovit dan, videli in doživeli mnogo lepega in ob tem ves čas uporabljali in utrjevali nemški jezik.

Tanja Stare Pušavec