Obeležitev dneva miru

OBELEŽITEV DNEVA MIRU IN 20. LETNICE PROJEKTA ENO

1. september je, dan, ki ga je OZN proglasila za svetovni dan miru.
To je tudi dan, ko se tisoče šol in otrok poveže v skupni misli miru in prijateljstva in ob poldne po lokalnem času, po vsem svetu, v okviru projekta ENO, sadi drevesa miru. ENO je svetovna virtualna šola in mreža. Ustanovljena je bila leta 2000. V projektu ENO sodeluje več kot 100.000 šol po vsem svetu. Ob 20. letnici projekta ENO smo k sajenju povabili gospo Lilijano Skubic, upokojeno učiteljico, ki je projekt na naši šoli vodila od vsega začetka.
Na OŠ Davorina Jenka smo prvo drevo v okviru projekta posadili pred dvanajstimi leti. V tem času je na zelenici za šolo nastal Park miru, na zalenici pred šolo pa nastaja majhen sadovnjak. Nekatera drevesa smo posadili učenci in učitelji s šole sami, k sajenju drugih pa smo povabili prijatelje iz Makedonije, Bosne in Hercegovine, nekatera drevesa smo posadili s tujimi učitelji, ki so gostovali na naši šoli in s posebnimi gosti.

Letošnje leto so drevo, domačo slivo, z gospo Lilijano Skubic posadili učenci 5. a razreda. Izdelali so tudi bele golobice, simbole miru, ki so jih obesili na drevesa, ki smo jih ob dnevu miru zasadili v preteklih letih. Obljubljajo, da bodo za drevo vestno skrbeli. Veselijo se že prihodnjih jeseni, ko se bodo lahko ohladili v senci »svoje« slive in se sladkali z njenimi plodovi.