ŠOLA ZA STARŠE -VABILO NA 2. PREDAVANJE

PRIJAVNICA NA PREDAVANJE

8. 11. 2022 od 18:30 do 20:00

Marjeta Dečman: Delitev vlog v družini

Vloga staršev je, da ustvarjajo varno okolje, v katerem je otrok obdan z občutkom varnosti, sprejetosti, ljubljenosti in mu prikažejo model ženskosti in moškosti. Vloga otrok je v tem, da ubogajo starše, pokažejo radovednost in željo po učenju, sledenju ter posnemanju odraslih. Za otroka je izjemnega pomena, da je njegova vloga jasno definirana, saj se bo le tako lahko vključil v družino. To pa pomeni, da morata starša začrtati jasne meje. Otroci morajo spoznati, kakšne vloge imajo posamezni člani v njihovi družini in kako so te vloge med seboj povezane. Vedeti morajo, kje je njihovo mesto, kaj se od njih pričakuje, kaj smejo in česa ne ter kaj bo sledilo, če ne bodo izpolnili nalog, ki so jim jih naložili odrasli. Vloga otroka se spremeni v obdobju pubertete in adolescence, saj si mora mladostnik pridobiti več vpliva, kot ga je imel v obdobju otroštva in vzpostaviti novo strukturo.

Na delavnici se bomo spraševali o naslednjih vprašanjih: S kakšnimi izzivi se starši srečujejo pri delitvi vlog v družini? Kako se počutijo v svoji vlogi? Kaj od njih pričakujejo družinski člani?

Odgovore bomo iskali z Marjeto Dečman, psihologinjo na šoli.

Toplo vabljeni!

Marjeta Dečman je psihologinja, zaposlena na Osnovni šoli Davorina Jenka. Že dobrih dvajset let razvija različne programe dela s starši in otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami (ČVM). Je soavtorica priročnika Priročnik za krepitev vzgojne moči staršev otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami (Smlednik, 2019).