Pomen zdravega življenjskega sloga za otrokov celostni razvoj

Predavanje Pomen zdravega življenjskega sloga za otrokov celostni razvoj, četrtek 10.3. ob 18.30 v zgornji avli šole Cerklje.

VSEBINA PREDAVANJA

Povišana telesna teža, nezdrave prehrambene navade, pomanjkanje gibanja, neustrezno zapolnjen prosti čas, neurejeni spalni vzorci, nekonstruktivni načini uravnavanja stresa, negativna samopodoba, medvrstniško izzivanje in izločanje, doživljanje pomembnih čustvenih stisk so značilnosti, ki jih vedno bolj zaznavamo v populaciji otrok in mladostnikov. Pri spoprijemanju s slednjim ima pomembno vlogo vzpostavljanje in vzdrževanje zdravega življenjskega stila.

Tekom predavanja se bomo seznanili s pomenom, sodobnimi smernicami in praktičnimi nasveti glede priprave in uživanja uravnotežene prehrane v našem vsakdanu. Pozornost bomo namenili tudi principom spreminjanja navad (tj. ne le kaj spremeniti, temveč tudi, kako začeti s spremembami in v njih vztrajati vse dokler ne postanejo naša nova navada). Usmerili se bomo na značilnosti razvojnega obdobja otroštva in mladostništva ter spoznali principe spreminjanja navad in vlogo, ki jo imate starši in drugi odrasli pri oblikovanju življenjskega stila otroka. Govorili bomo tudi o čustvenem hranjenju ter o tem, kaj predhodi prekomerni telesni teži in debelosti. Seznanili se bomo s psihosocialnimi posledicami nezdravih življenjskih navad pri otrocih in mladostnikih, kako jih prepoznati in ob njih ukrepati.  

OPIS PREDAVATELJEV

Barbara Zajc Tekavec, specialistka klinične dietetike

Zaposlena v Centru za zdravljenje bolezni otrok, kjer že več let opravlja delo dietetika. Ocenjuje prehranjevalne navade in prehransko stanje otrok, ki so vključeni v različne programe Centra (npr. Šola zdravega načina življenja, Šola kakanja in lulanja, Program otrok s Prader Willi sindromom, Program podaljšanega bolnišničnega zdravljenja). Otrokom in staršem predaja teoretično znanje in praktične izkušnje o zdravi varovalni prehrani. Prav tako načrtuje jedilnike z namenom preprečevanja bolezni in hitrejšega okrevanja. Skrbi za oceno vnosa in izračuna potrebnih hranil za posameznega otroka v različnih programih. Je stalni član multidisciplinarnega tima.

Košir Vesna, univ.dipl.psih., specialistka klinične psihologije

Zaposlena v Centru za zdravljenje bolezni otrok, kjer že več let opravlja kliničnopsihološko obravnavo otrok in mladostnikov vključenih v različne terapevtske programe (Program mentalnega zdravja, Program lulanja in kakanja, Šola zdravega načina življenja, Razvojno nevrološka obravnava). V sklopu slednjih izvaja kliničnopsihološke preglede, terapevtsko vodenje otrok po vedenjsko-kognitivnih principih, psihosocialne delavnice za otroke, svetovanje staršem oz. skrbnikom, predavanja za starše. Je stalni član multidisciplinarnega tima.