ŠOLA ZA STARŠE 2020/2021 – Opis in prijavnica

V šolskem letu 2020/2021 bomo organizirali tri predavanja za starše.
Pričetek predavanj bo ob 18.30.
Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na posamezna predavanja prijavite. Predavanja so brezplačna. Če predavanja zaradi trenutnih razmer ne bo možno izpeljati v šolskih prostorih, bomo poskušali zagotoviti spletno predavanje.

PRIJAVNICA

Torek, 6. 10. 2020
Dr. Katarina Kompan Erzar
V ŠOLO Z VESELJEM

Vstop v šolo je za družino velik korak v svet, zato ni vseeno, kakšen je. Vloga šole je v družinskem življenju in v življenju otrok ter staršev pomemben dejavnik in eden najdragocenejših sogovornikov. Prav tako pa so otroci in družine stalen vir razvoja, veselja in navdiha za šolo kot institucijo in za učitelje kot ljudi, ki rastejo skupaj z rastjo vsake nove generacije otrok in družin. Sodelovanje družine in šole temelji na zaupanju, transparentnosti in spoštovanju takrat, kadar sledi skupnemu cilju in to je vstop otroka v svet in razcvet njegovega čustvenega, kognitivnega, socialnega in nenazadnje tudi duhovnega razvoja. Za tvorno sodelovanje pa je potrebno poznati temelje otroškega razvoja in na teh temeljih ustvariti okolje, ki bo vse akterje povezalo v ustvarjalen in čustveno varen prostor skupnega raziskovanja in povezanosti.
Predavanje je v prvi vrsti namenjeno staršem prvošolcev, dobrodošli pa so tudi ostali starši, strokovni delavci in občani.

Dr. Katarina Kompan Erzar je izredna profesorica za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in predavateljica na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda in Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Na področju socialnega varstva je samostojna svetovalka, supervizorka z licenco ter članica Sekcije supervizorjev pri Socialni zbornici Slovenije. Je sodelavka programa “Terapevtska pomoč pri čustvenem, fizičnem in spolnem nasilju”, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Predava, vodi delavnice in izvaja supervizije in izobraževanja za različne socialno-varstvenih in izobraževalnih ustanovah. Raziskuje in objavlja s področja odnosov, dela z ljudmi, družine in navezanosti. S predstavitvami je aktivno sodelovala na domačih in mednarodnih konferencah v New Orleansu, Montrealu, Glasgowu, Berlinu, Atenah, Baltimoru in Portorožu, Celovcu, RIjeki, Zagrebu, Tel Avivu in drugod. Ustanovila je Skupino za mlade mamice, ki jo s sodelavkami vodi od leta 2008.

Sreda, 3. 3. 2021
Dr. Karel Gržan
O BREZMEJNI LJUBEZNI Z JASNIMI MEJAMI

Brezmejna ljubezen se lahko udejanja le v obnebju varnosti – le to pa omogočajo prepoznane → dogovorjene → poosebljene meje v medsebojnem spoštovanju, pravičnosti in odgovornosti. Prav tako je možno sožitje v resnični (edini možni) nesebični svobodi, če upoštevamo zakon vzroka in posledice in iz njega prepoznane zakonitosti (med)osebnega zadovoljstva v sobivanju. Brezmejna svoboda, ki izključuje potrebne meje usklajevanja za sožitje je utvara in zato prevara. Človek ‘brezmejne svobode’, ki ni prizemljena v realnost ne le fizičnih, pač pa tudi doživljajskih danosti, ni usposobljen za dejansko svobodo ne v odnosu, niti v soočanju s stvarnostjo – je ujetnik nesvobode v imenu svobode.

Karel Gržan se je rodil leta 1958 v Celju. Po končani Srednji gradbeni tehniški šoli je vstopil v red bratov kapucinov. Diplomiral je na Teološki fakulteti v Ljubljani (1984) in bil leta 1985 posvečen v duhovnika. Dve leti za tem je opravil magistrski študij. Leta 2003 je bil na Filozofski fakulteti v Ljubljani habilitiran za doktorja znanosti s področja literarnih ved. Poleg pisanja o problemskih tematikah in stiskah sodobnega človeka piše knjige za otroke, mladino in odrasle, in sicer (romane, kratko prozo), ljudske igre, televizijske scenarije. Redno piše članke za revijo Ognjišče in otroško revijo Mavrica, občasno piše za razna glasila, zbornike, lokalne časopise. Tri njegove knjige (Ali si upaš?, V objemu ljubezni, Živeti je priložnost) so uvrščene v seznam za Slomškovo bralno priznanje. Sodeluje tudi v radijskih oddajah na Radiu Ognjišče. Je gost na številnih okroglih mizah, predavanjih po šolah, kulturnih domovih in drugih ustanovah. Poleg opravljanja svojega poklica in pisanja se je ukvarjal tudi s problematiko zasvojenosti.

Torek, 6. 4. 2021
Tadeja Brankovič
OTROK, STARŠI IN ŠPORT

Vsi smo navdušeni, ko vidimo otroka v gibanju. A šport niso samo zmage in medalje. Zato bo ga. Tadeja Brankovič tekom predavanja podala odgovore na vprašanja:

  • Kako v otroštvu zagotoviti gibanje prav vsem otrokom, v okviru njihovih zmožnosti in volje?
  • Katere kompetence za življenje osvajajo otroci preko gibanja?
  • Česa se naučijo otroci z doživljanjem športnih uspehov in porazov?
  • Kakšna je vloga staršev otroka športnika in njihove naloge?
  • Kako usklajevati šolo in šport?

Tadeja Brankovič je po izobrazbi specialist manager, sicer pa aktivna na športnem področju. Zase pravi, da živi življenje iz potovalke. Za seboj ima kariero vrhunske športnice – biatlonke s štirimi nastopi na Olimpijskih igrah, sedaj pa je le običajna rekreativka. Šport ji je dal ogromno, zato rada deli svoje športne izkušnje in znanje med vse generacije, preko izobraževanj, predavanj, delavnic, treningov, usmerjanj in tečajev. Najraje je v naravi, nasmejana in v gibanju.

PRIJAVNICA