Jesenske počitnice

Drage učenke in učenci, spoštovani starši, sodelavke in sodelavci, pred nami so jesenske počitnice. Verjamem, da je epidemija marsikomu prekrižala načrte, a pomembno je, da se zavedamo, da je zdaj na prvem mestu zdravje in skrb za sočloveka.
Za učence od 6. do 9. razreda je prvi teden pouka na daljavo. V začetku so nam žal nekoliko ponagajale Arnesove spletne učilnice, sedaj pa smo že ujeli pravi ritem. Hvala vam za strpnost in sodelovanje. Pohvale vsem, ki se letos vestno vpisujete in delate v spletnih učilnicah ter se udeležujete videokonferenc.
Zadnji dan oktobra je državni praznik in dela prost dan, takrat Slovenci praznujemo dan reformacije. Na ta dan je leta 1517 Martin Luther na vrata katedrale v Wittenbergu izobesil slovitih 95 tez, s katerimi je zahteval prenovo tedanje cerkve in poudaril pomen branja Svetega pisma v maternem jeziku. Luthru so sledili številni enako misleči, tudi mnogi znameniti Slovenci: Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič … Leta 1550 smo tako Slovenci dobili prvi tiskani knjigi – Abecednik in Katekizem. Napisal ju je Primož Trubar, s tem pa je postavil temelje slovenskega knjižnega jezika. V spomin na to obdobje, ki je zelo pomembno za slovensko literaturo, kulturno in narodno zavest, od leta 1992 praznujemo dan reformacije.
Praznik pa je tudi 1. november. To je dan spomina na mrtve. Dan, ko se spomnimo tistih, ki jih ni več med nami, a živijo naprej v naših srcih.
Čeprav čas, v katerem trenutno živimo, ni najbolj prijazen, vam želim lepe počitniške dni in upam, da se vsi skupaj kmalu zopet vidimo v šoli. Vsem, ki ste zboleli, pa želim hitro in uspešno okrevanje. Pazite nase.

mag. Boštjan Mohorič, ravnatelj