Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019

Spoštovani starši!

Tako kot vse ostale šole, vrtci in druge vzgojno-izobraževalne inštitucije je tudi naša šola prejela navodila Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v zvezi s preventivnimi ukrepi pred okužbo in morebitnim širjenjem s koranavirusom tudi na naše področje.

Za paniko ni nobenega razloga, vendar pa je prav, da znamo skupaj poskrbeti za zdravje svojih otrok in nas samih torej zato, da se ne bi po nepotrebnem okužili in širili bolezen.

Največ lahko za preprečevanje okužbe storimo s primerno HIGIENO.

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

• Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
• V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
• Upoštevamo pravila higiene kašlja (kašljamo v robec, rokav).
• Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo.
• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
• Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Učitelji bodo, seveda starosti primerno, govorili z učenci o širjenju virusa ter jih opozorili na zgoraj navedeno ukrepanje. Učencem bomo tudi prikazali način pravilnega kašljanja in umivanja rok. Poskrbeli bomo tudi za redno zračenje razredov.

Na spodnji povezavi poleg zgoraj navedenih pravil najdete tudi SKICE IN NAVODILA o tem, kakšna je PRAVILNA HIGIENA KAŠLJA in NASVETI ZA UMIVANJE ROK:
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

KORONAVIRUS – POGOSTA ZELO KORISTNA VPRAŠANJA IN ODGOVORI:
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori#ali-obstaja-tveganje,-da-se-nov-koronavirus-pojavi-v-sloveniji?

NAVODILA OB MOREBITNI OKUŽBI IN BOLEZNI S KORONAVIRUSOM:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_za_bolnika_v_domaci_oskrbi_koronavirus.pdf