Moj kraj, moj chef

Vrtec Murenčki, enota Zalog, skupina Žabice smo v preteklih dneh v okviru projekta Turizem v vrtcu, z naslovom Moj kraj, moj chef, sodelovali z Akademijo Jezeršek. Zaradi trenutne situacije korona virusa se žal nismo mogli osebno srečati z Lukom Jezerškom, zato smo si bili primorani pomahati prek računalniškega zaslona. Luka Jezeršek je za našo skupino pripravil zanimiv video posnetek, na katerem nam je na hudomušen način razložil, demonstriral ter tudi mojstrsko oblikoval krožnik s sladico. Ogledali smo si pripravo ljubljanske palačinke s skuto in pehtranom. Z otroki smo si s pomočjo posnetka zapisali recept in pripravili plakat s postopkom priprave. Kot pravi kuharski mojstri smo se oblekli v bela oblačila, si nadeli predpasnik ter kuharsko kapo. Otroci so bili pri pripravi jedi suvereni in večinoma samostojni. Sami so lupili in rezali jabolka za čežano. Skupaj smo odmerili surovine za nadev, jih stresli v posodo, nato pa so otroci premešali. Vsak otrok je pripomogel k pripravi in nastanku jedi. Po končani pripravi je sledila le še peka, oblikovanje sladice na krožniku, končna postavitev ter seveda degustacija.

Otroci so bili ves čas priprave sladice zbrani in kuharsko razpoloženi. Kot pravi kuharski mojstri smo se pri kuhanju in pripravi sladice soočili tudi s kuharskimi nezgodami, a je bil ves trud ob koncu poplačan. Slavnostna degustacija ljubljanske palačinke s skuto in pehtranom se je končala s praznimi krožniki, a zadovoljnimi želodčki in nasmejanimi obrazi otrok. Pojedli smo vse do zadnje drobtinice. Otroci so bili nad kuharsko dejavnostjo navdušeni, verjamem pa, da bi bil navdušen tudi Luka Jezeršek.

Vzgojiteljici Eva in Petra ter otroci iz skupine Žabice se zahvaljujemo Akademiji Jezeršek za pripravljenost, sodelovanje ter nepozabno kuharsko doživetje.    

Zapis pripravila: Eva Firšt Murnik