Ekskurzija v Salzburg za učence obveznega in neobveznega izbirnega predmeta »Nemščina«.

SALZBURG

V petek, 6. 10. 2023, smo se z učenci izbirnega predmeta nemščina podali na ekskurzijo v Salzburg, rojstno mesto Wolfganga Amadeusa Mozarta. Dan je bil kot naročen za raziskovanje novih krajev in mi smo ga dobro izkoristili in izvedeli ter doživeli veliko lepega.

Ker so bile ceste zjutraj še prazne, smo potovali hitro in ostalo nam je nekaj časa, ki smo ga izkoristili, da smo se zapeljali še malo globlje v Nemčijo in si ogledali jezero Königsee, ki leži v jugovzhodnem delu   nemške zvezne dežele Bavarske, blizu avstrijske meje. Nato smo se odpravili v Berchtesgaden, kjer smo si ogledali rudnik soli, kjer se sol še vedno pridobiva. Peljali smo se z rudarskim vlakcem in na tematski poti spoznali postopek pridelave soli. Dvakrat smo se spustili po drči in se s splavom peljali po jezercu v jami.

Obiskali smo Hangar 7, ki se nahaja ob salzburškem letališču in kjer so razstavljena letala ekipe Flying Bulls in nekateri dirkalniki Formule 1.

Sledil je ogled Salzburga: Mozartova rojstna hiša, Židovska in Žitna ulica, ter še mnogo drugih znamenitosti. Skozi mesto teče reka Salzach, ki jo prečkajo številni mostovi. Mi smo jo prečkali preko »mostu zaljubljenih«, kjer je polno ključavnic. Občudovali smo trdnjavo Hohensalzburg na griču nad mestom in se sprehodili po prečudovitih vrtovih palače Mirabell ter si ogledali nekaj prizorišč snemanja filma Moje pesmi, moje sanje. Po skupnem ogledu smo si privoščili nekaj prostega časa za nakup spominkov in seveda Mozartovih kroglic.

Pozno popoldan smo zaključili z ogledi in se utrujeni a polni novih vtisov vrnili domov.                                                                                                                                              Tanja Stare Pušavec


OBVESTILO

Petek, 6. 10. 2023

Odhod: 5.00; zbor pred šolo: 4.50

S sabo imamo: veljaven osebni dokument, nekaj denarja (kovance za wc), zložljiv dežnik, hrano in pijačo za ves dan, pisalo, mapo / trdo podlago, manjši nahrbtnik / torbico, evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (priporočljivo)

Oblačila: večplastna, obvezna jakna / vetrovka (vreme se lahko hitro poslabša), rezervna majica, udobni čevlji

Prihod: med 21.30 in 22.00 (Starši prevzamete svoje otroke pred šolo.)

Prosim, opozorite svoje otroke na primerno obnašanje in skrb za osebno lastnino (denar, mobitel…).

POMEMBNO OPOZORILO: Zaradi alergij s sabo ne jemljemo nobenih prigrizkov, ki vsebujejo arašide. Tudi na poti je prepovedano kupovati take prigrizke.

Lep pozdrav!

Cerklje, 28. 9. 2023                                                                                     

Tanja Stare Pušavec, prof.

Polonca Ložar, prof.

2023-10-06-Rudnik-soli-Berchtesgaden-Hellbrunn-in-Salzburg