Likovni projekt »Panjske končnice za čebelnjak na letališču«

Na letališču Jožeta Pučnika stoji čebelnjak, ki ga krasijo prav posebne panjske končnice. Posebne so zato, ker so jih poslikali učenci naše šole. Nastale so pri urah likovne umetnosti pod mentorstvom likovne pedagoginje Maje Zajc Sobočan.

Gre za tradicionalno tehniko poslikave panjskih končnic, s posebnimi barvami, odpornimi na različne vremenske razmere. Tudi motivi, s katerimi so učenci poslikali lesene deščice, so tradicionalni in vezani na slovensko čebelarsko dediščino. Naj omenimo le nekaj najbolj poznanih: Hudič brusi babi jezik, Babji mlin, Kralj Matjaž, Sv. Jurij, Obiranje roja, Lovčev pogreb…

Ko smo po večurnem in izredno zavzetem likovnem ustvarjanju dokončali naše panjske končnice, je sledil izbor najboljših del. Komisija je izbrala 10 najzanimivejših panjskih končnic, ki so bile kasneje trajno vgrajene v čebelnjak. Ostale pa so bile na ogled na priložnostni razstavi v avli pred potniškimi terminali letališča. Razstavo si je ogledalo veliko število obiskovalcev – potnikov iz vsega sveta. Deležna pa je bila tudi številnih pohval.

Učenci, ki so sodelovali v omenjenem projektu, so bili s strani Fraporta povabljeni na nagradni ogled letališča, ki jim bo še dolgo ostal v prijetnem spominu.

Letalska družba Fraport je v zahvalo za sodelovanje v projektu » Čebelnjak« darovala v šolski sklad naše šole 2000 EUR, za kar se ji lepo zahvaljujemo.

                                                                                                                                              učenci z mentorico

Nekaj utrinkov z nedavnega ogleda letališča si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.